Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για το 2024, που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων μεταξύ έξι βασικών τουριστικών αγορών της Μεσογείου για τη θερινή περίοδο Απριλίου–Οκτωβρίου 2024. Η μέση βαθμολογία ικανοποίησης (GRI) έφτασε στο 87%, ξεπερνώντας χώρες όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία. Η επίδοση αυτή είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2023.
Η μελέτη, με τίτλο «Αξιολόγηση της Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων στην Ελλάδα και σε Ανταγωνίστριες Χώρες», καταδεικνύει την Ελλάδα ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, χάρη στο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, καθαριότητας, πρωινού και τοποθεσίας. Παρά τις υψηλές βαθμολογίες, επισημαίνονται σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως η ποιότητα φαγητού, η διαχείριση υποδομών και η καθαριότητα σε περιόδους αιχμής.
Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα της Shiji Review Pro, με κύριες πλατφόρμες αξιολόγησης το Booking.com (56%) και την Google (23%). Οι Κυκλάδες, η Ήπειρος και η Μύκονος διακρίθηκαν ως κορυφαίοι προορισμοί, ενώ τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σημείωσαν GRI 89%.
Η σταθερή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ενισχύει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, καθιστώντας αναγκαία την πλήρη και εξειδικευμένη γνώση των λογιστών και φοροτεχνικών.
Για τον σκοπό αυτό, η Επιστημονική Ομάδα της Astbooks παρουσιάζει τη νέα, εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου.
Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική και επικαιροποιημένη πληροφόρηση για:
1. Φορολογία: Παρουσιάζονται οι βασικές διατάξεις του ΚΦΕ (ν.4172/2013), όπως ο τρόπος φορολογίας, οι εκπιπτόμενες/μη εκπιπτόμενες δαπάνες, οι αποσβέσεις, η φορολόγηση αλλοδαπών εισοδημάτων, η διαχείριση αποθεματικών. Ακολουθεί παρουσίαση ειδικών φορολογικών ζητημάτων ανά είδος τουριστικής επιχείρησης (ξενοδοχεία, πρακτορεία, ΚΤΕΛ, ΝΕΠΑ, ενοικιάσεις οχημάτων, ξεναγοί, Airbnb).
2. ΦΠΑ: Αρχικά αναλύονται οι γενικές υποχρεώσεις βάσει του ν.5144/2024, ενώ ακολουθούν ειδικά ζητήματα ανά κατηγορία επιχείρησης, όπως: τουριστικά καταλύματα, πρακτορεία,